Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Kako se radi gastroskopija?

Situacije u kojima je ljekaru potrebno da vidi unutrašnjost organa za varenje kako bi mogao odrediti dijagnozu i terapiju zahtjevaju da se uradi gastroskopija. Osjećaj pečenja (žgaravica), mučnina i povraćanje, pojava krvarenja, smetnje prilikom gutanja hrane kao i bolovi i nelagodnosti u gornjem dijelu trbuha su neki od razloga da se uradi gastroskopija.

Gastroskopija predstavlja bezbolnu, savremenu i kratkotrajnu metodu uz pomoć koje se može vidjeti jednjak, želudac, prelaz jednjaka u želudac i prelaz iz želuca u dvanaestopalačno crijevo. Obavlja se uz pomoć aparata koji je u obliku tankog crijeva sa lampicom i video kamerom na vrhu. Aparat se uvodi kroz usta i ždrijelo dok ljekar na monitoru posmatra sliku unutrašnjosti organa i uočava eventualne promjene. Gastroskopija se primjenjuje u situacijama nejasnih nalaza prilikom rendgenskog snimanja, u slučaju progutanog predmeta, progresije ili zarastanja prethodno dijagnostifikovanih polipa, tumora, čira itd., može da se izvodi za dijagnostiku (tumor želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, infekcija Helocobacter pylori, želudačna kila) a takođe se koristi i u terapijske svrhe. 

Kako se pacijent priprema i na šta treba obratiti pažnju? 

Gastroskopija je veoma bezbjedna procedura ukoliko se pacijent prethodno dobro informiše i pripremi za pregled. Takođe, potrebno je da pacijent sarađuje sa ljekarom tokom ali i nakon pregleda. Predstavlja najpouzdaniju metodu pregleda želuca, jednjaka i dvanaestopalačnog crijeva. Iako spada u invanzivne metode, korist od nje je mnogo značajnija od rizika, pa je zbog toga izuzetno primjenjiva u praksi. Kada je u pitanju priprema pacijenta, glavna preporuka je da se 8 sati prije intervencije ne uzimaju hrana i piće jer prisustvo hrane ili tečnosti otežava ili u potpunosti onemogućava obavljanje kompletnog pregleda. Preporuka je da pacijent ne konzumira ni cigarete. Ukoliko se radi o pacijentu koji prima redovnu terapiju, toleriše se uzimanje iste 2 sata prije procedure sa malo vode. Kod pacijenata koji se liječe od šećerne bolesti smanjuje se doza inzulina a kod pacijenata koji koriste antikoagulativnu terapiju lijekovi se najčešće izostavljaju. Posebna priprema i oprez odnosno procjena rizika ili potencijalne koristi od pregleda se obavlja kod pacijenata koji imaju bolesti metabolizma, neurološke poremećaje kao bolesti pluća i srca. 

Izvođenje gastroskopije i aktivnosti nakon pregleda

Aparat za gastroskopiju, u obliku tankog crijeva sa lampicom i video kamerom na vrhu preko baze jezika kroz platični štitnik, se uvodi u ždrijelo.  Uvođenje aparata stvara osjećaj nelagode i nagon za povraćanje ali to najčešće kratko traje. Strah pacijenta, koji se najčešće javlja zbog nedovoljne informisanosti pacijenta, može predstavljati prepreku za obavljanje pregleda. Zbog toga je od izuzetne važnosti informisanje ali i dobra saradnja sa ljekarom u toku izvođenja gastroskopije. Ukoliko su kod pacijenta povećana osjetljivost i strah, neophodno je primjeniti lokalni anestetik. Ukoliko pacijent uslijed akutnih ili hroničnih respiratornih oboljenja ima kašalj, pregled može biti značajno otežan i preporučuje se odlaganje do smirivanja simptoma. Nakon što je izvršeno uvođenje aparata u želudac, dodaje se vazduh koji vrlo često kod pacijenta izaziva nagon za povraćanje i podrigivanje. Gastroskopija traje oko 10 minuta a izvodi se u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji. Procedura u lokalnoj anesteziji može biti neprijatna zbog nadražaja na povraćanje a u opštoj intravenskoj anesteziji nema neprijatnosti jer se ne radi intubacija niti se stavlja maska a buđenje je prijatno. U zavisnosti od toga koja vrsta anestezije se primjenjuje zavisi i kako će se pacijent ponašati nakon pregleda. Ukoliko je data lokalna anestezija, potrebno je sačekati najmanje 2 sata za unošenje hrane i pića, poželjno je da dođe u pratnji rodbine ili prijatelja i da se nakon procedure odmara. Ako se pregled radi bez lokalne anestezije pacijent može da jede i pije i da samostalno nastavi sa svojim radnim aktivnostima. Nakon pregleda moguća je pojava osjećaja suvoće grla kao i nelagoda pri gutanju. Komplikacije su moguće ali su vrlo rijetke. Neophodno je da ljekar ukaže na sve rizike i da pacijent bude saglasan sa izvođenjem procedure. 

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283