Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

   Karcinom grlića maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih polnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti kod žena nalazi odmah iza vodećeg karcinoma dojke. Ipak, ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen!

27935 rak1

U zemljama Evrope se već 13 godina u posljednjoj nedjelji januara obilježava nedjelja prevencije karcinoma grlića materice. 

Otkrivanje raka grlića materice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom (analizom ćelija). Tim je otkrićem (1924.) G. N. Papanicolaou, porijeklom Grk, spasio hiljade života žena čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je po njemu popularno nazvana "Pap" ili "Papa" test. 

Faktori rizika za nastajanje bolesti su genitalne infekcije Humanim papiloma virusima HPV, pušenje, imunosupresija (oslabljen imuni sistem), seksualne navike (rano stupanje u seksualne odnose, veliki broj seksualnih partnera, veliki broj pobačaja), način života i loši socio-ekonomski uslovi, nasljedni genetski faktori. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina zaraženih HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 mjeseci, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspijeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

PAPA test je najbolji način da se ustanove promjene na ćelijama grlića koje mogu voditi ka karcinomu i ovaj test skoro uvijek, ako se radi jednom godišnje, pokaže promjene prije nego što se pretvore u karcinom.


Budi odgovorna prema sebi i svom organizmu! Zakaži kontrolu!

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283