Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Ergometrija ili test opterećenja je već decenijama dobro uhodana i klinički prihvaćena metoda koja se radi kod bolesnika kod kojih postoji sumnja na ishemijsku bolest srca ili kod onih bolesnika kod kojih je već postavljena dijagnoza ishemijske bolesti srca. Ergometrija se vrši uz prethodni pregled i indikaciju kardiologa. Od strane kardiologa i Vašeg ljekara donosi se odluka da li ćete na dan testa uzimati svoju terapiju (odluka se najčešće donosi kada su u pitanju lijekovi kao što su Verapamil ili Amlopin, lijekovi iz grupe antagonista kalcijuma, Diovan).

Lijekovi iz grupe beta blokatora ne treba da se uzimaju bar dva dana odnosno 48 sati prije testa. Testovi se mogu izvesti na dva načina, vožnjom bicikla ili hodanjem po traci.

Za ergometriju se pripremate tako što ćete, kao što je već navedeno, u dogovoru sa svojim ljekarom ili kardiologom, popiti svoju terapiju na dan testiranja, pripremiti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, pojesti nešto lagano, ne unositi alkohol, ne konzumirati cigarete i obući se lagodno (trenerka i patike).

Za vrijeme trajanja testa opterećenja sve vrijeme su priključene elektrode koje bilježe električnu aktivnost srca, odnosno EKG, kao i aparat za mjerenje pritiska. U toku opterećenja krvni pritisak raste (pretežno sistolni, manje dijastolni). Kod mlađih osoba on znatno opada. Pad krvnog pritiska u toku testiranja ukazuje na nemogućnost srca da se prilagodi potrebama novonastale vazodilatacije. Uzroci takvog stanja mogu biti: ishemija, postinfarktni ožiljci, kardiomiopatije i valvularne mane. U dijagnostici koronarne bolesti ergometrijsko ispitivanje je nezaobilazan postupak. Kontraindikacije mogu biti: multifokalna ventrikularna ekstrasistolija, dekompenzacija srca, akutni infarkt miokarda, visoka arterijska hipertenzija, teže anemije i bronhijalna astma. Testiranje se prekida pri postizanju očekivane norme opterećenja, maksimalne frekvencije ili pojave anginoznog bola, skoka krvnog pritiska preko 250/120 mmHg, patološke denivelacije spojnice, pojave polimorfnih VES, VES u parovima ili ventrikularne tahikardije, znakova popuštanja miokarda ili prijetećeg kolapsa. Test opterećenja može biti pozitivan ili negativan. 

Ukoliko test opterećenja bude pozitivan, ljekar odlučuje šta je potrebno dalje da se radi po pitanju dijagnostike. Najčešće to podrazumijeva koronarografiju srca, odnosno snimanje srca i krvnih sudova kateterom (kateterizacija srca). Ukoliko je test opterećenja negativan, možete potpuno normalno da se ponašate, da se bavite svojim svakodnevnim aktivnostima, normalno da se krećete, da se bavite fizičkom aktivnošću a sve u skladu sa terapijom ukoliko je imate. 

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283