Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Kolonoskopija predstavlja „zlatni standard“ u dijagnostici. Radi se u uslovima kratkotrajne anestezije, a o tome odlučuje pacijent uz saglasnost anesteziologa. Pregled je vrlo precizan i omogućava otkrivanje i blagovremenu dijagnostiku patoloških promjena debelog crijeva.

Pregled se obavlja savitljivim aparatom poput tanke cijevi debljine kažiprsta sa svjetlom i kamerom na vrhu. Uvodi se kroz analni otvor u debelo crijevo. Kolonskopija se obavlja  kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji prouzrokuju neobjašnjivu bol u stomaku, pojavu krvi u stolici ili nakon stolice. Pregled omogućava ljekaru da vidi i najmanje promjene na sluznici crijeva, te da istovremeno uzima materijal za patohistološku analizu ili da odmah odstrani polipe. Kolonoskopija zahtjeva prethodnu pripremu koja se najčešće sprovodi na dan pred pregled a sastoji se u korišćenju određenih lijekova koji omogućavaju čišćenje crijeva i sprovođenje dijete. Crijeva moraju biti u potpunosti prazna prije pregleda, pregled se izvodi na lijevom boku a kolonskop (tanak, savitljivi instrument koji na vrhu ima kameru sa uvećanjem) plasira se kroz anus, rektum i debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Pregled može biti bolan i javlja se osjećaj nadutosti ali ne traje duže od pola sata.

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283