Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Endoskopija predstavlja skup metoda kliničke dijagnostike koje omogućavaju direktnu optičku vizuelizaciju unutrašnjosti šupljih organa uz pomoć optičkih instrumenata – endoskopa.  Endoskopija omogućava direktan pregled gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta koji obuhvata jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo. Specijalista za endoskopiju traži simptome zapaljenja, krvarenja, čireva ili tumora.

Najčešći razlozi za vršenje endoskopije su:

  • neprolazna mučnina i povraćanje
  • gastroezofagijalni refluks (gorušica)
  • krvarenje gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta
  • teškoće prilikom gutanja
  • uklanjanje stranog tijela
  • nelagodnost u gornjem dijelu stomaka
  • provjera zarastanja ili progresije prethodno dijagnostifikovanih polipa, tumora ili čireva

Endoskopski pregled traje između 10 i 20 minuta a ljekar prilikom pregleda može da uzme uzorke tkiva za biopsiju ili da izvede određene tretmane. Da bi se otvorili jednjak, stomak i crijeva, pomoću sonde se uvodi vazduh koji omogućava prolaz sonde kroz strukture i poboljšava se njihova vidljivost. Endoskop ne otežava disanje a spori i duboki uzdisaji za vrijeme procedure pomažu u opuštanju.

Plasiranjem endoskopa kroz usta i ždrijelo u jednjak i želudac sve do početka dijela dvanaestopalačnog crijeva omogućava se kompletno ispitivanje unutrašnjosti navedenih organa i dijagnostikovanje različih oboljenja kao što su polipi, tumori, čirevi, postojanje suženja kao i promjena morfologije.

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283