Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uvo koja iznosi 20 kHz. Primjena ultrazvuka je izuzetno široka i predstavlja jedan od najkorisnijih dijagnostičkih aparata današnjice. Zahvaljujući tehnološkom napretku, ultrazvučnim pregledom je moguće pregledati čitavo tijelo, od glave do pete.

Ultrazvučni pregled danas najznačniju primjenu ima u dijagnostici dojke i štitne žlijezde gdje predstavlja prvi i glavni pregled u dijagnostičkom postupku. Postoji više vrsta ultrazvučnih pregleda:  

  • ultrazvuk abdomena – koristi se kod pregleda parenhimskih organa abdomena – jetre, pankreasa, bubrega, žučne kese i bešike
  • urološki ultrazvuk – obuhvata pregled bubrega sa doppler-om rentalnih arterija i pregled bešike a kod muškaraca i pregled prostate, testisa i skrotuma
  • ultrazvuk štitne žlijezde – služi za procjenu veličine, teksture i cirkulacije unutar žlijezde
  • ultrazvuk dojki – koristi se kao dodatna dijagnostika u slučajevima evaluacije i praćenja fokalnih promjena u dojkama
  • ultrazvuk CNSa kod djece -radi se kod novorođenčadi i koristi se za dijagnostiku neuroloških problema
  • ultrazvuk kukova kod djece – radi se kod djece do dva mjeseca starosti kao screening metoda, kada postoji nasledno opterećenje za displaziju kukova, kod djece sa ograničenom pokretljivosti kukova i kod djece koja su došla na svijet karličnim porođajem
  • ultrazvuk koštano – zglobnog sistema i mišića -koristi se u sportskoj medicini, reumatologiji i ortopediji
  • kardiološki ultrazvuk – služi za pregled zidova i pregrada srca, evaluaciju snage srčanog mišića i perikarda
  • ginekološki ultrazvuk – koristi se u evaluaciju organa  ženskog reproduktivnog sistema
  • ultrazvuk krvnih sudova vrata i ekstremiteta – koristi se kod pacijenata koji se žale na trnjenje i hladnoću, gubitak svijesti i vrtoglavicu kao i kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, povećanih masnoća u krvi, povišenog krvnog pritiska i pušača. 

Ultrazvučna dijagnostika predstavlja veoma modernu i rasprostranjenu dijagnostičku proceduru kojom se, na potpuno bezbolan način, mogu dijagnostifikovati različita oboljenja upotrebom kratkih impulsa ultrazvuka koji u sebi sadrže cijeli spektar frekvencija.

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283