Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Šta su biohemijske analize i čemu služe?

Danas se u biohemijskim laboratorijama radi veliki broj analiza na osnovu kojih se može dobiti kompletna slika o stanju organizma. Ove analize pomažu ljekarima da što brže postave tačnu dijagnozu. Biohemijske analize se izvode na automatskim analizatorima i pouzdani rezultati se dobijaju u kratkom vremenskom periodu.

Ljekari često daju pacijentima upute ili instrukcije da provjere „biohemiju“, a uglavnom nekome ko nije završio medicinu, takva vrsta analize predstavlja veliku nedoumicu. Zato ćemo pokušati da pojasnimo što jednostavnijim jezikom šta je to „biohemija“ i zašto je važna. Biohemija, odnosno testovi kliničke biohemije, se bave proučavanjima koja objašnjavaju mehanizam procesa bolesti. Znanja koja dobijamo na taj način su neophodna u dijagnozi i tretiranju bolesti, jer doktori mnogo brže dolaze do uzroka. Biohemija može pomoći i u liječenju bolesti metabolizma kao što je npr. nedostatak hormona (dijatebes, hipovitaminoza i sl).

Spisak analiza u biohemiji 

U okviru biohemije radi se veliki broj parametara na osnovu kojih se može dobiti kompletna slika o funkciji različitih organa, sistema organa i metaboličkih procesa u organizmu.

Biohemijske analize koje se rade u laboratorijama su:

  • Regulacije šecera u krvi ( Glukoza, OGTT-test, HbA1c, C-peptid, Insulin...)
  • Lipidni status (Holesterol, HDL, LDL, Trigliceridi)
  • Enzimi (AST, ALT, ALP, Gama GT, LDH, Alfa amilaza, Pankreasna amilaza, Lipaza, Holinesteraza)
  • Srčani markeri (CK-NAC,CK-MB, Troponin, BNP, Mioglobin)
  • Elektroliti ( Na, K, Cl, Bikarbonati, Ca, P, Mg, Cink, Bakar, Litijum…)
  • Metabolizam željeza -anemija ( Fe, TIBC, UIBC, Feritin, Transferin, Haptoglobin, Eritropoetin…)
  • Ostale biohemijske analize (Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Proteini, Albumini, Bilirubini, Imunoglobulini…)

Pored navedenih biohemijskih analiza u našoj laboratoriji možemo uraditi i analize: urina, hematološke analize, koagulacione testove, tumor markere, hormone, vitamine, lijekove u krvi, mikrobiološke analize, citogenetske, netoleranciju na hranu, pregled stolice kao i histopatološke analize.

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283