Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Stručnjaci kažu da je strah od doktora rezultat nekoliko faktora: temperamenta djeteta, njegovog uzrasta i prethodnih iskustva u ordinacijama i bolnicama. Djeca koja su od malena često bolesna i izložena nizu neugodnih pretraga, imaju veće šanse da razviju strah od odlaska pedijatru ili u bolnicu. Ako tome dodamo i takozvani razvojni strah od nepoznatih ljudi i situacija, odlazak lijekaru za neke roditelje prava je noćna mora. Visoko na listi stresnih situacija u ljekarskoj ordinaciji svakako je vakcinisanje i bilo koji zahvat koji uključuje iglu.

pediatrics 0

 

   Karcinom grlića maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih polnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti kod žena nalazi odmah iza vodećeg karcinoma dojke. Ipak, ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen!

Više osoba godišnje umre od srčanog udara nego od bilo koje vrste raka.
Upravo stoga važno je znati što možemo napraviti kako do srčanog udara ne bi ni došlo. 
Muškarci ranije imaju povećan rizik od srčanog udara, ali nakon menopauze drastično se povećava rizik kod žena.
Statistička istraživanja su pokazala da godišnje oko 10% više žena umire od srčanog udara, u odnosu na muškarce.


Kako prepoznati da nešto nije u redu sa vašim srcem?

SVJETSKI DAN ŠTITNE ŽLIJEZDE

U svijetu se od 1995. godine obilježava 25. maj kao Svjetski dan štitne žlijezde, zajedno sa Sedmicom svjesnosti o bolestima štitne žlijezde. Obilježavanje ovog dana, čiji je inicijator krovna Svjetska asocijacija udruženja za bolesti štitne žlijezde Thyroid Federation International, podržavaju i najuticajnije svjetske medicinske organizacije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija  (WHO), Evropsko društvo za štitnu žlijezdu (ETA), Američko društvo za štitnu žlijezdu (ATA) i mnoge druge.

Kolor dopler krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može mjeriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, ruku ili nogu. Priprema za kolor dopler nije potrebna. 
Kolor doplerom se mogu otkriti suženja i proširenja (aneurizme) krvnih sudova. Na arterijama se mogu vidjeti naslage (plakovi) koji sužavaju krvne sudove. Ovom metodom se može otkriti i tromboza (djelimično ili potpuno  zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi). Također se mogu dijagnostikovati proširene vene (varikozne) i odrediti stepen proširenja. Ovim pregledom se dobija veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova i protoku krvi. Ovaj pregled obezbjeđuje informacije koje će usmjeriti pacijenta ka dopunskoj dijagnostici i liječenju.

dopler 1

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU - jutarnji termin

3-4 DANA PRIJE KOLONOSKOPIJE: 

Kupiti preparat:  MOVIPREP (sredstvo za čišćenje crijeva). 
Smanjiti uzimanje krute i masne hrane, a povećati unos tekuće hrane, te dnevno popiti 1,5 do 2 litre tečnosti. 

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dijete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu.
Potrudili smo se da damo odgovore na neka od najčeščih pitanja.

kardio slika

Šta su biohemijske analize i čemu služe?

Danas se u biohemijskim laboratorijama radi veliki broj analiza na osnovu kojih se može dobiti kompletna slika o stanju organizma. Ove analize pomažu ljekarima da što brže postave tačnu dijagnozu. Biohemijske analize se izvode na automatskim analizatorima i pouzdani rezultati se dobijaju u kratkom vremenskom periodu.

Pretpostavka je da će se svaka peta žena u jednom razdoblju života susresti s poremećajem štitne žlijezde, a broj oboljelih muškaraca sve je veći, tvrde stručnjaci.

Osim genetike, nastanak bolesti štitnjače uzrokuju stresan život, nepravilna ishrana i promjene hormonskog statusa poput trudnoće i menopauze. Poremećaji u radu te važne žlijezde danas su drugi po redu endokrini problem po učestalosti, nakon dijabetesa.

Prvi simptomi nepravilnog rada štitne žlijezde, koja se nalazi u vratu ispod Adamove jabučice su oticanje vrata, neobjašnjiv gubitak ili dobijanje na težini, opadanje kose, kao i promjene u nivou energije i raspoloženju.

Kako štitna žlijezda kontroliše rad metabolizma, njen poremećaj može da rezultuje i problemima s plodnošću, ali i povišenim krvnim pritiskom, oštećenjem srca kao i psihičkim problemima u vidu depresije.

Najčešći oblici bolesti štitne žlijezde su hipotireoza, kada luči premalo hormona, kao i hipertireoza, koju karakteriše pretjerano lučenje hormona. Kako su stanja i uzroci poremećaja drugačiji, tako su drugačiji i simptomi.

Kako se radi gastroskopija?

Situacije u kojima je ljekaru potrebno da vidi unutrašnjost organa za varenje kako bi mogao odrediti dijagnozu i terapiju zahtjevaju da se uradi gastroskopija. Osjećaj pečenja (žgaravica), mučnina i povraćanje, pojava krvarenja, smetnje prilikom gutanja hrane kao i bolovi i nelagodnosti u gornjem dijelu trbuha su neki od razloga da se uradi gastroskopija.

S obzirom na brojnost i složenost struktura u abdomenu, rutinska pretraga abdomena ultrazvukom obuhvata pregled gornjeg abdomena:

  • ultrazvuk jetre i vene porte,
  • ultrazvuk žučnog sustava,
  • ultrazvuk gušterače,
  • ultrazvuk bubrega,
  • ultrazvuk nadbubrežnih žlijezda,
  • ultrazvuk slezene,
  • ultrazvuk retroperitonealnih krvnih žila.

Ultrazvuk je sigurna, neinvazivna i bezbolna pretraga.
Za razliku od rendgena ili CT-a, ultrazvuk ne koristi ionizirajuće zračenje i nema straha od radijacije.

Ergometrija ili test opterećenja je već decenijama dobro uhodana i klinički prihvaćena metoda koja se radi kod bolesnika kod kojih postoji sumnja na ishemijsku bolest srca ili kod onih bolesnika kod kojih je već postavljena dijagnoza ishemijske bolesti srca. Ergometrija se vrši uz prethodni pregled i indikaciju kardiologa. Od strane kardiologa i Vašeg ljekara donosi se odluka da li ćete na dan testa uzimati svoju terapiju (odluka se najčešće donosi kada su u pitanju lijekovi kao što su Verapamil ili Amlopin, lijekovi iz grupe antagonista kalcijuma, Diovan).

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283