Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Više osoba godišnje umre od srčanog udara nego od bilo koje vrste raka.
Upravo stoga važno je znati što možemo napraviti kako do srčanog udara ne bi ni došlo. 
Muškarci ranije imaju povećan rizik od srčanog udara, ali nakon menopauze drastično se povećava rizik kod žena.
Statistička istraživanja su pokazala da godišnje oko 10% više žena umire od srčanog udara, u odnosu na muškarce.


Kako prepoznati da nešto nije u redu sa vašim srcem?

                 kardio

Bol u vratu

   Ako stalno osjećate bol u vratu, možda je vrijeme da prestanete razmišljati kako se radi o boli zbog lošeg položaja pri spavanju i slično. Nakon srčanog udara, neki pacijenti se sjete kako su često osjećali bol i ukočenost na području vrata. Upravo ovaj simptom mnogi ne povežu s problemom srca jer očekuju "dramatičniju bol", ukočenost u prsima, ramenima i rukama.

Erektilna disfunkcija

  Jedno istraživanje pokazalo je da se problemi s erekcijom počinju osjećati mjesecima ili godinama prije nego što nastupe problemi sa srcem. Suženje arterija može biti uzrok nedovoljne opskrbljenosti penisa krvlju i erektilne disfunkcije. Stručnjaci tvrde da se svaki pacijent koji dolazi s erektilnom disfunkcijom smatra kardiovaskularnim bolesnikom sve dok se ne dokaže drugačije.

Vrtoglavica, slabost ili kratkoća daha

  Više od 40% žena u jednom istraživanju izvijestilo je da su osjećale kratkoću daha u danima prije srčanog udara. Uzrok ovih simptoma oslabljena je arterija koja ne može prenositi dovoljno kisika. Koronarna bolest arterija, u kojima se nakuplja plak, blokira arterije koje opskrbljuju srce.

Mučnina ili žgaravica

  Iako većina nas očekuje da se "srčana bol" pojavi u prsima, ona se može pojaviti bilo gdje, čak i na području trbuha. Probavne smetnje i mučnina mogu biti rani znak srčanog udara. Kako biste razlikovali ovakvu bol od probavnih smetnji, potrebno je pratiti učestalost pojave ovog simptoma. Kod probavnih smetnji bol postoji određeno vrijeme, nakon čega njezin intenzitet počinje slabjeti. Kod srčanih bolesti, bol se javlja u intervalima i uvijek je poprilično jakog intenziteta.

Bolovi čeljusti i uha

  Bol čeljusti može biti glavni simptom koronarnih bolesti i nadolazećeg srčanog udara. Za razliku od bolova uzrokovanih bolnim zubom, poremećajem čeljusnog zgloba ili infekcijom uha, ova bol može se proširiti sve do ramena i ruke, naročito na lijevoj strani.



Naveli smo samo neke od bolova koji mogu biti pokazatelji bolesnog srca. Budi odgovoran prema svom organizmu, zakaži pregled još danas!
049/490-281

 

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283