Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

+387 (0)49 490 281 Bulevar Mira 34, 76101 Brčko Distrikt BiH

Search Our Site

Stručnjaci kažu da je strah od doktora rezultat nekoliko faktora: temperamenta djeteta, njegovog uzrasta i prethodnih iskustva u ordinacijama i bolnicama. Djeca koja su od malena često bolesna i izložena nizu neugodnih pretraga, imaju veće šanse da razviju strah od odlaska pedijatru ili u bolnicu. Ako tome dodamo i takozvani razvojni strah od nepoznatih ljudi i situacija, odlazak lijekaru za neke roditelje prava je noćna mora. Visoko na listi stresnih situacija u ljekarskoj ordinaciji svakako je vakcinisanje i bilo koji zahvat koji uključuje iglu.

pediatrics 0

 

Kada vide svoje tužno, prestrašeno i uplakano dijete, često i roditelji razviju anksioznost oko odlaska ljekaru.  Ako ipak odu ljekaru, svoj nemir i neprijatnosti roditelji neverbalno i nesvjesno prenose na svoje dijete, čime se situacija još više pogoršava. Roditelji priznaju da im je tokom pregleda teško pratiti uputstva pedijatra jer su toliko uznemireni djetetovim stresom, pa kao da uopšte nisu u ordinaciji ni prisutni.
Zato je važno da roditelj prvo umiri sebe, jer posjete ljekaru su neophodne. 

 

Kako posjeta pedijatru učiniti manje zastrašujućim za dijete (i roditelja)?

1. Pripremite dijete prije odlaska

Čak i ako neće htjeti razgovarati o odlasku ljekaru, pričajte djetetu što će se dogoditi na pregledu. To možete učiniti pomoću igračaka (doktorskih setova za djecu), pomoću igre uloga s djetetovim omiljenim plišanim igračkama ili pomoću slikovnica.

Dijete se boji nepoznatog, baš kao i odrasli. Zavisno od toga zbog čega idete pedijatru, opišite djetetu korak po korak kako će to izgledati (ići ćemo autom, parkirati se, doći u čekaonicu, tamo će biti i druge djece, čekaćemo da nas sestra pozove, ući ćemo u ordinaciju, pozdraviti doktoricu i tako dalje). Na taj način dijete se u sigurnosti svog doma u glavici upoznaje sa situacijom koju poznaje od ranije i dobija svojevrsnu utjehu da će sve biti u redu.

2. Ne stvarajte dodatne strahove i ne rugajte se djetetovom

Kada objašnjavate što će se dogoditi tokom pregleda, nemojte lagati ili prećutkivati. Bolje odmah recite: “Idemo po jednu bocu, ona bi te mogla malo zapeckati, ali za tren će proći. Ja ću biti tamo s tobom”. Cilj je biti iskren, ali ne preuveličavati strah ili ga ismijavati riječima poput “Nemoj biti mala beba”.

Isto tako, čak i kad je dijete zdravo, nemojte ga plašiti odlascima doktoru. Mnogi roditelji disciplinuju djecu na način da im “prijete” i da ih straše nečim što je djeci izuzetno neprijatno i negativno. Ako dijete plašite doktorom, ne možete očekivati da ga se zatim neće i stvarno bojati.

3. Ponudite djetetu distrakciju

U ovakvim slučajevima, dok čekate na pregled, dobro je imati igračke u torbi ili neku unaprijed isplaniranu temu za razgovor kako bi dijete malo opustili i skrenuli mu pažnju sa straha.

Kada uđete u ordinaciju i kad ljekar treba da da vakcinu/injekciju (što je najveći  strah kod djece), trik koji iskusni pedijatri znaju je da za vrijeme davanja vakcine/injekcije dijete pokušaju da natjeraju da zakašlje kako bi malo otupili bol od igle.

4. Pružite utjehu

Osjećaj straha kod male djece je potreba da im se pruži zaštita, utjeha i osjećaj sigurnosti. Toga dana kad znate da trebate kod lijekara dajte djetetu više maženja, više zagrljaja, držite ga cijelim putem bliže sebi, uzmite ga u krilo, neka ono ponovno bude vaša mala bebica. Na taj način umirujete i sebe i fizičkim dodirom djetetu dajete poruku da će sve biti u redu i da ste uz njega.

5. Nagradite dijete nekom sitnom poslasticom nakon pregleda

Obećajte djetetu da ćete nakon posjete ljekaru otići zajedno na sladoled, ili ako dijete ima prehladu da ćete kod kuće zajedno ispod dekice gledati crtani ili čitati omiljenu priču koliko god puta ono to bude htjelo. Ovdje nije cilj kupovati djetetov mir i poslušnost, već mu odvratiti malo misli od sadašnjosti, najavom prijatne budućnosti.

Na taj način pomažete djetetu da stvori pozitivne asocijacije u vezi sa iskustvom odlasku doktoru.

Izvor: roditelji.me

KONTAKT

Dr Pajić Medical
Radno vrijeme:
7:30 do 15:30
Bulevar Mira 34
76101 Brčko Distrikt BiH
DIJAGNOSTIKA +387 (0)49 490 281
LABORATORIJA +387 (0)49 490 283